Évnyitó

Tanvnyitó beszéd

Sok-sok szeretettel és tisztelettel köszöntöm Mindnyájukat a 2024/2025-ös tanév ünnepélyes tanévnyitó ünnepségén.

Különleges nap ez a mai, hiszen új névvel, új felállásban, új célokkal folytatódik az Eötvös iskola élete. A változás mindig a korábbi alapokra épül. és arra törekszünk, hogy Értetek, Értünk, a Szüleitekért, a közösségért építsünk valami újat.

Építsünk közösséget, építsünk egyetemes és református emberi értékrendet, építsünk kapcsolatokat és hidakat, építsük önmagunkat és egymást, építsünk, hogy egy jó iskolából mé jobb lehessen. Építsünk sok-sok lehetőséget, hogy azok a diákok és kollégák, akik itt töltik életük nagy részét jó kezekben, a Jóisten kezében legyenek. Ez a változás nem különbözik lényegesen a korábbi életünktől, hiszen megtartjuk hagyományainkat, korábbi értékeinket, szokásainkat, de mégis lényegretörőbb és világosabb lesz az az irány, amit szüleitekkel együtt választottunk mindannyiunk épülésére.

Az új tanév a világ felfedezésének nagy kalandjaira hív, legyünk hát készek hasznosan eltölteni az időt. Mi, emberek képesek vagyunk formálni és alakítani ezt a világot, de ehhez meg kell tanulni felelősséggel megélni a mindennapjainkat. Ma több ezer diáknak és pedagógusnak elkezdődik, illetve folytatódik valami. Egy út az, amin egyesek szorongva, izgatottan indulnak el, mások magabiztosan, bátran lépegetnek tovább. Útközben rengeteg minden történik: ismeretszerzés, tapasztalás, felfedezés, megmérettetés, siker, kudarc, élmények megélése, önmagunk megismerése. Napról napra önállósodva megtanuljuk, hogy tetteinknek következményei vannak, felelősek vagyunk magunkért és másokért is, időnként örömkönnyeket hullatunk, máskor a bánat könnyei erednek el, de tudnunk kell, hogy sohasem vagyunk egyedül. Ezen az úton ugyanis egy csapat indul el, amelyiknek minden egyes tagja egyformán fontos, és ezt mindegyikük meg is fogja tapasztalni.

Kedves Elsősök!

Elérkezett az az idő, amikor el kell engedni az óvó nénik kezét, hogy az elsős tanító néninek nyújthassátok. Ebben az évben rendhagyó módon 3 első osztály indul, hálásak vagyunk, hogy minket választottatok, ígérem, hogy mindent meg fogunk tenni azért, hogy jól érezzétek magatokat minálunk.

Szeretettel, gondosan feldíszített termekkel vártunk titeket, mint ahogy az összes tanulónkat. Itt lesz a ti második otthonotok, amit ti és mi együtt tehetünk csak olyan intézménnyé, ami testi, lelki épüléseteket, szellemetek érését úgy valósíthatja meg, hogy valódi értékrenddel bíró ember válhasson belőletek. Kívánok nektek az egész tanévhez sok kitartást, szorgalmat, türelmet, egészséget és megannyi örömteli pillanatot!

Kedves Diákok!

Örömmel vártunk Benneteket, ami abból is kiderült számomra, hogy az elmúlt héten folytatott beszélgetések során arra a kérdésre, hogy mit várnak leginkább a kollégák, a legtöbben azt válaszolták, hogy a Ti megérkezéseteket, kedves Diákok.

Valóban csöndesek voltak a folyosók az elmúlt két hónapban, az iskolavezetés ezt a nyarat bent töltötte, hogy az új életünk zökkenőmentesen induljon. Szeretnénk a legjobbat, a legtöbbet adni Nektek, mind tudásban, mind élményben, mind tapasztalatban.

Segítségünkre lesznek ebben azok az újonnan érkezett kollégák is, akikkel együtt teljes a pedagógus csapatunk, minden posztra van emberünk, és ennek köszönhető, hogy csoportbontásokkal, szakkörökkel, iskolai sportkörökkel tehetjük teljessé életeteket.

Tisztelt Szülők!

Önök szeretett gyermeküknek a legjobbat akarva bízták gondjainkra őket. Köszönjük a bizalmat, és kérjük 8 éven át tartó támogató figyelmüket, együttműködésüket. Kísérjék figyelemmel gyermekeik tanulmányait, fejlődését, és forduljanak bátran, bizalommal a pedagógusokhoz! Közös odafigyeléssel segítsük elő, gyermekeink testi, szellemi, és erkölcsi fejlődésének kiteljesedését! Az Eötvös, mint református iskola közössége mától gyermekük személyiségével is gazdagodik. De ők is sokat tanulhatnak ettől a közösségtől. Láthatják, tapasztalhatják majd, egy olyan közösség részeivé válnak, amely képes volt hosszú évtizedek alatt megőrizni bensőséges, családias, gyermekcentrikus légkörét, összetartását, amely képes mindig minden körülmények között egy közös ügyért, az „ iskola” tanulóinak ügyéért összefogni.

Tisztelt Egybegyűltek!

Az előttünk álló tanévhez kívánok vidámságot, élményekkel teli, pozitívan megélhető mindennapokat, a Jóisten kegyelmét, hogy tudjunk erőt meríteni abból a közösségből, amelyhez tartozunk.

Ezennel a 2024/25-ös tanévet megnyitom!

Brauswetterné Papp Éva

Az eseményről készült képeket galériánkban tekinthetik meg.

A HalomTV által készített interjút az iskolakezdéssel kapcsolatban ezen a linken tekinthetik meg.