Iskolahét az Eötvösben

piros kek2017106Történetünk a Föld nevű bolygón kezdődik, ahol egy 45 éves általános iskola tanárai és diákjai születésnapra készülnek. Ha nem is hét napig, de négy napig tartó vidám ünneplés vette kezdetét a jubileumi Eötvös - héten, ahol idén a programok központi témája a bolygók és a világegyetem volt.

Az őszi szünet előtti héten (október 24-től október27-ig) rendezte meg iskolánk a jubileumi iskolahetet. Az Eötvös-héten minden délelőtt és délután változatos programok várták a tanulókat. Október utolsó hetében elég volt akár csak néhány percet bent tölteni az iskolában ahhoz, hogy érezzük, mennyire élvezik a gyerekek a rendezvényeket.

Az Eötvös-hét nem is kezdődhetett volna másképp, mint egy rövid, az iskola 45 éves történetét felidéző műsorral, amelyet a 6.a és 6.b osztály diákjai adtak elő nagy sikerrel.

Ezt követően az osztályok a tornateremben felállított planetáriumba vonultak. A természet egyik nagyszerű látványossága a gyönyörű csillagos égbolt derült, sötét éjszakákon. Ezt az élményt adtuk át diákjainknak rendhagyó módon. Az iskola tanulói és pedagógusai egy levegővel felfújt kupolában párnákon ülve élvezhették a teljes sötétségben vetített csillagos égbolt látványát . A Naprendszerrel most nem a tankönyv segítségével ismerkedtek, hanem ennél sokkal lebilincselőbb módon. Kezdetben az ifjú közönség kicsit tartózkodva foglalt helyet az ülőpárnákon, ám az előadás végeztével lelkesen mesélték egymásnak a látottakat.

Még ezen a napon nagy izgalommal gyülekeztek az meghívott szülők, nagyszülők és rokonok az iskola aulájában , ahol sor került a kis első osztályosok avatására is. Az eskütételt követően az 1.a osztályosok szeptember óta megtanult dalaikkal léptek fel, az 1.b osztályosok a Vajas Pánkó c. meséből adtak elő egy jelenetet. A pedagógusok és a nyolcadikosok öltöztették Eötvös pólóba a kicsiket, s ezzel ők is teljes jogú „polgárai” lettek intézményünknek.

A második nap is mozgalmasnak bizonyult, amikor a város többi iskoláját is érintő rendezvényeket szerveztünk. Az Eötvös-heti kosárlabdakupán négy fiúcsapat és két lánycsapat versenyzett egymással . A meccsek a szokásos jó hangulatban , sportszerű küzdelemben zajlottak. A fiúknál a vándorkupát az 1. Számú Általános Iskola vitte magával, míg a lányok itthon tartották a kupát, ismét nyertek az Eötvösös lány kosárlabdázóink. Gratulálunk minden csapatnak!

A Városi Számítástechnika verseny is kapcsolódott a bolygók témájához. Ebből az alkalomból a verseny Digitális Bolygó Konferencia konferenciává szerveződött. Minden százhalombattai általános iskolából 8. osztályos diákok jelentkezését vártuk. A verseny egy 12 perces totóval indult, az Iliasz E-Learning rendszerben. Majd Microsoft Office PowerPointban némafilmet készítettek a csapatok: „Bolygók, Nap és Föld” címmel. Ezután következtek a versenyzők által készített filmajánlók és bemutatók. Szoros versenyben lett első helyezett iskolánk csapata, az ezüstérmet a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola vitte el, míg a dobogó képzeletbeli harmadik fokára Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata állhatott.
A Kávészünet elnevezésű négytagú zenekar csütörtökön adott koncertet az iskola tanulói részére.

A zenekar repertoárja jól illeszkedik az általános iskola szépirodalmi tananyagához. Az előadott dalok között szerepeltek többek között olyan klasszikus magyar költők megzenésített versei, mint József Attila, Juhász Gyula, Csokonai Vitéz Mihály és Petőfi Sándor. A koncert hangulata fergeteges volt, kicsik és nagyok egyaránt élvezték.
A várva várt Piros-Kék vetélkedő péntek reggel vette kezdetét. Ahogy az egész hetet galaktikus csillagpor járta át, ezen a vetélkedőn is bolygóról bolygóra repültek a gyerekek vicces szellemi és ügyességi feladatokat teljesítve, amely remek zárása volt a rendhagyó jubileumi Eötvös-hétnek.

2017- ben a pirosak nyertek, de nyertes minden Eötvös polgár, hiszen izgalmas és felejthetetlen programokban volt részük a névadó hetében.

Eötvös heti városi számítástechnikai verseny

Kiegészítő információk