Szállnak a drónok az Eötvösben

palyprog

 

 

 

tellodron2020A DJI Tello RC drónok, mint repülő szerkezetek, egy teljesen új szintre emelik a felfedezés élményét. Különböző magaslatokból és szögekből kínálnak rálátást közvetlen környezetünkre, és olyan helyekre is, amelyek máshogyan nem közelíthetők meg. Ideálisak a természettudományokat, a technológiai és mérnöki ismereteket, a művészetet és a matematikát integráló úgynevezett STEAM-tanításhoz. Pontosan irányíthatók és egyenletesen repülnek a legmodernebb repülési technológiának köszönhetően. A programozásuk egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nagyon izgalmas a gyerekek számára, és aktívan hozzájárul kulcsfontosságú készségek fejlesztéséhez.

Az elmúlt tanévben iskolánk és „Akkreditált kiváló Tehetségpontja” pályázatot nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2019–2020. évi cselekvési programja alapján kiírt „a matematikai, természettudományos és digitális kompetenciák erősítését szolgáló hazai és határon túli tehetségsegítő programok” projektre. A pályázat célja a tehetségfejlesztés támogatása, valamint a diákok felzárkóztatása a rohamosan fejlődő informatika világába.

2020. márciusában tizenkét lelkes, érdeklődő diákunkkal elkezdtük a tehetségműhely foglalkozásait „Játékos drónprogramozás” címmel. Sajnos az online oktatásra történő átállásban nem sikerült folytatni a munkát.

Szeptemberben megérkeztek az újrakezdő pilóták és nagy érdeklődés mellett elindult a szakkör. Kiss Zsigmond informatikatanár úr tematikája és Horváth Gabriella, valamint Ötvös Józsefné tanárnők útmutatásai alapján megtanulták a drónkezelés minden fortélyát. Rövid elmélet után, kézbe kerültek a Tello drónok, és máris kezdetét vette a kézi reptetés. Az alap funkciókon, a biztonságos repüléseken túl a különböző intelligens funkciókat is elsajátítottak, virtuális játékos küldetéseket teljesítettek, majd könnyen megtanulták Python programozási nyelvet. Segítségükkel vidám fényképek, videók készültek. Kiderült, hogy a drónok a programozás segítségével, a művészetekkel is kapcsolatba hozhatók. Zenei aláfestéssel szinkronban repültek a gyerekek koreográfiája alapján.

A diákok a foglalkozások alatt játékos formában elmélyültek a drónok világában, sok élménnyel gazdagodtak.

A feladatok és küldetések sikeres teljesítését az utolsó foglalkozáson emléklappal díjaztuk, és a diákok szüleiknek, tanáraiknak és iskolatársaiknak is bemutatták megszerzett tudásukat. A Kiss Film-Stúdió Kft által készült filmet az iskolai Google classroomon keresztül elérhetővé tettük. Filmet forgatott a Halom TV és írt rólunk a Százhalombattai Hírtükör. Megjelentünk az iskolai weblapon, illetve az iskolai facebookon.

Rövid szakmai beszámoló az NTP-MTTD-19-0164 pályázati azonosító által megvalósított „Játékos drónprogramozás” című projektről

Egy kis ízelítő a „Játékos drónprogramozás” tehetségműhely munkájából:

Fotóalbum itt

Videók: 

https://www.youtube.com/watch?v=D9o63x2-PyE

https://www.facebook.com/watch/?v=386950092506920

Cikk: 

http://www.hirtukor.hu/bel.php?ssz=34965&fbclid=IwAR1xn16KiTCYmmCzPgvylAbJKcTncKBt7JBpGK_sKTurBCqp-HJsTb43xW4

Kiegészítő információk