Túl az Óperencián - A népmese napja az Eötvösben

nepmese2Szeptember 30. a népmese napja, amelyről 2005 óta emlékezünk meg minden évben Benedek Elek születésnapján. Immár 16. alkalommal ünnepeltük idén iskolánkban is ezt a szép és jeles alkalmat, ami másfél évtizede százhalombattai kezdeményezésre indult útjára.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” Olvashattuk akkor, 2005-ben a Magyar Olvasástársaság felhívásában. Ezt a tarisznyát idén szeptember 28-án nyitottuk ki, hogy előkerülhessenek belőle a mesebeli kincsek - „Túl az Óperencián” barangoltunk.

 

Ráhangolónak zenés-mesés összeállítással készültünk. Szereplőink is mesebelin hárman voltak: Vadon Lívia (6.b) csellón idézte föl a Magyar népmesék sorozat dallamát, míg Semsey Anna (6.a) és László Csongor (6.a) tolmácsolásában, a humorban is bővelkedő népmeséink közül „A három selyp lány” meséje hangzott el. Zárásképpen arra kértük hallgatóinkat, hogy ők azért ne fussanak el, mint a mesebeli ijedős kérő. A népmese napja kapcsán ugyanis szeptember 30-a és október 11-e között pályázatot hirdettünk, ahol a gyerekek ugyanúgy, mint a legkisebb királyfi vagy királylány, próbára tehették tudásukat és alkotókedvüket.

A pályázat keretében az alkotás próbáján elkészíthették kedvenc varázstárgyukat vagy ha szellemi próbára volt kedvük, akkor játszhattak online játékot: mesei kvízt. Az alkotás és a szellemi játék öröme mellett korosztályonként a legjobbak díjazásban is részesültek.

A nyertes alkotások, a csodás varázstárgyak a népmese napjára készült kiállításon kerültek bemutatásra, ezzel is gazdagítva a mesebeli kincsekkel teli tarisznyát.

 

Kiegészítő információk