Őskori „Időutazás” az Eötvösben

m1Alsó tagozatos tanulóinknak kézműves foglalkozást szerveztünk a Matrica Múzeum által nyert Versenyképes Közép-Magyarország Operatív program pályázatának keretein belül. A gyerekeket a foglalkozások elején „minikiállítás” várta a tantermeikben. A bemutatott őskori ruhamásolatokon megfigyelhették a vaskori és a bronzkori ember öltözködésének alapvető darabjait és kiegészítőit.

Az őskori ember öltözködési szokásai mellett megismerkedhettek elődeink életmódjával, azzal, hogy hogyan hasznosítottak „környezetbarát” módon minden környezetükben fellelhető növényt és elejtett zsákmányállatot. A gyerekek érdeklődve hallgatták, hogy már az őskori ember felismerte, és használta is a különböző növények nedveit ruházata színezésére, mintázására.

 A foglalkozást az eszközök és az alapanyagok gondos előkészítése előzte meg, majd a mintadarabok és a korabeli eszközmásolatok szemrevételezése után kezdődhetett a munka.

 

 m2m3

Ezt követően az agyagból készült pecsételők segítségével és az őskori ember ékszereinek másolatai alapján, tanulóink elkészíthették saját kendőjüket, ékszereiket. A csodaszép medálok és karkötők mellett gondosan megtervezett, esztétikus kis kendők készültek.

m4      m5

m6    m7  m8

Azt szokták mondani, hogy úgy tud az ember kreatívan dolgozni, ha kicsit kiszakad a megszokott környezetéből. Bár a most kialakult körülmények nem tették lehetővé, hogy az iskolából a Régészeti Parkba látogassunk, de a „minikiállítással” egy kicsit más környezetbe érezhették magukat tanulóink a kézműves délelőttök alkalmával. Képzeletükkel megvalósult az időutazás, mert minden kisdiák tevékenyen és szívesen vett részt ezen a történelmi korszakokon átívelő játékos kézműves foglalkozáson. A nap végére igazán kreatív és szép munkák születtek tanulóink kezei által.

           Majer Istvánné

Tanító, a program szervezője

        2020. november

m9

m10

Kiegészítő információk