Télűző farsangi kézművesfoglalkozás

a Mohai tikverőzés hagyományának felelevenítésével

csk1A „Suliváró” programsorozat második foglalkozását 2020. február 5-én rendeztük meg.

Ebből az alkalomból a délutános foglalkozást vezető tanítókkal egy vidám farsangi népszokás hagyományával ismertettük meg az iskolánkba érkező kicsi óvodásokat.

 A program célja nem csupán az volt, hogy a kicsik megismerkedjenek a népszokás eredetével és ikonikus alakjaival, hanem az is, hogy részesei legyenek egy vidám kézművesfoglalkozásnak és ezzel ízelítőt kapjanak az iskolai élet egy apró szeletéből.

csk2

A foglalkozást a Mohai TikverőzésTélűző néphagyomány hagyományát bemutató egyperces rövidfilmmel színesítettük, mellyel még több impulzust kaptak a gyerekek ennek a több mint 100 éves hagyománynak a jellegzetes alakjairól.

A tevékenység közben sokat beszélgettünk a farsangi szokásokról, maskarákról, alakoskodókról, jelmezekről, a színek jelentéséről.
Amíg az ügyes csöppségek alkottak, addig szüleik iskolánk fejlesztőpedagógusától hallhattak értékes előadást az iskolaérettségről és az iskolakezdéssel kapcsolatos tudnivalókról.

Minden ovisnak sikerült elkészítenie a saját kis bábjait. A foglalkozás végén elégedetten és kedvesen intettek búcsút a tanító néniknek.

Szeretettel várjuk vissza valamennyiüket a következő alkalomra is!

                      Majer Istvánné
Napközis Szakmai Munkaközösség vezető

Kiegészítő információk