Öko kirándulások

okotata2A Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskola Öko munkaközössége az Ökoiskola program keretében idén is tanulmányi kirándulást szervezett a természet iránt érdeklődő diákjai számára.

Az alsó tagozatosok szerdán Martonvásárra indultak a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának látogatóközpontjába, az Agroverzumba. Diákjaink az interaktív kiállítás keretében ismerkedtek a talajok kutatásával, a növénynemesítés, a kártevők elleni védekezés tudományos alapjaival, valamint az egészséges állatállományok fenntartásához és a fellépő betegségek leküzdéséhez szükséges kutatásokkal. A gasztro-laborban megtudtuk, hogy milyen gabonafélékből készül a keksz. Együtt el is készítettük a finomságokat.

Ebéd után jót sétáltunk a Brunszvik-kastély gyönyörű parkjában.

A felsős túra első programja a Tatai Fényes Tanösvény látogatása volt. Magyarország egyik legérdekesebb tanösvénye a Tata melletti Fényes karsztforrás-csoportjánál kialakított, egyedülálló, fából épült sétány, mely végigkalauzol a tiszta vizű források felett, a láperdő fái között. Hazánk páratlan természeti jelenségét testközelből, játékos módon fedezhettük fel a gyerekbarát, látványos hidakon, pallókon, járdákon.A láp fölé, cölöpökre épített, látványos ösvényen megismertük a láperdő élővilágát: a nagy aggófüvet, mely védett emblematikus növénye a tanösvénynek; láttunk királykát, jégmadarat; teknőst és vizityúkokat. Köszönjük az élménydús túrát a tanösvény szakvezetőinek!
Délután a tatai Öreg-tó körül túráztunk, folytatva a vizes élőhelyek megismerését. Az Öreg-tó nemzetközi hírű madárrezervátum, a költöző madarak egyik legfontosabb pihenő-, illetve telelőhelye. Az erdő már bontogatja őszi színeit, a kellemes időben élmény volt a séta.

Élményekkel és ismeretekkel gazdagodva, már a jövő évi kirándulást tervezgetve tértünk haza ezen a gyönyörű napon.

Vargáné Légrádi Krisztina

Kiegészítő információk