Kincset érő krajcárok–Meseórák és vetélkedő a magyar népmese alkalmából az Eötvös iskolában

eotvos nepmese2005 óta Benedek Elek születésnapján (szeptember 30-án) rendezzük meg a magyar népmese napját.

Idén szeptember 28-án, pénteken, egész napos program zajlott könyvtárunkban.

Az alsós gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a 7.- 8. évfolyamos fiúkat és lányokat, akik párban olvastak egy-egy ritkábban hallott magyar népmesét (Benedek Elek gyűjtéséből: A macskacicó, A banya, Prücsök).

Szívet melengető volt látni és hallgatni, milyen értően és örömmel olvasták fel a meséket a nagyok, így a hallgatóságnak sem esett nehezére figyelemmel hallgatni őket, még a délutáni órákban sem! Olyannyira, hogy a meséket követő kérdezz-felelek játékban temérdek krajcárt gyűjtöttek a kicsik, amelyek valóságos kincset értek: a játékos meseóra végén beválthatták őket egy kis finomságra.

A 4.-5. évfolyamból 4-5 fős csapatok jelentkezhettek a „hárompróbás” vetélkedőre: csapatonként egy vándorbatyut kaptak, melyben népmese-totó, keresztrejtvény és szókereső játék lapult. Ezekben a próbatételekben számot adhattak a magyar népmesékről szerzett tudásukról: a feladatokban magyar népmesékre jellemző szereplők, varázseszközök, meseformulák és egyéb sajátosságok kaptak hangsúlyt.

A csapatok mind nagyon lelkesen dolgoztak, a hétfő reggeli eredményhirdetéskor egy 1. helyezett, egy 2. és három 3. helyezettünk vehette át oklevelét és jutalmát.
Reményeim szerint a résztvevő kilenc csapat mindegyike, nemcsak a névre szóló emléklappal, hanem a játék örömével is gazdagodott.

A napunk mottójául nem véletlenül választottuk: „A mese gyógyír,a mese játék, a mese csoda, a mese hit, a mese lélek. Mosoly mindenki lelkére.” (Csernik Szende)

Horváthné Király Lilla /iskolai könyvtáros/

Kiegészítő információk