Zenei Világnap az Eötvösben

zene1„A zenében a hangszerek azt a feladatot látják el, mint a színek a festő ecsetjén.”

(H. de Balzac)

A zene, hatással van érzéseinkre, gondolatainkra, viselkedésünkre,sőt akáralkotásainkra is. De mégis, milyen összefüggések, kapcsolatok vannak a képzőművészet és a zene befogadása, előadása, alkotása között?

Erre a kérdésre kerestük a választ október elsején, a Zenei Világnapon, ahol a Művészeti Iskola művésztanárai Mussorgskij legismertebb zongoraciklusából játszottak tanítványainknak. Diákjaink a rendhagyó énekórán, az operairodalom és az orosz zenetörténet kimagasló egyéniségének művéből kaptak ízelítőt.

Az „Egy kiállítás képei” című zenei remekmű, amely eredetileg zongorára íródott, képzeletbeli képzőművészeti kiállításra repített mindannyiónkat. A kivételes zenei élményt a kivetített festmények látványa egészítette ki, amely úgy hatott ránk, mintha a megzenésített festmények között sétálnánk.

A művét a zeneszerző, festő barátja, Viktor Hartmann emlékére írta, kinek halála mélyen megérintette, és elhatározta, hogy hangokkal festi meg a művész legjelentősebb képeit. A műben Mussorgskij látványélményei elevenedtek meg – ahogyan a kiállításon sétált, egyik képtől a másikig, a festményeket megfigyelve különböző hangulatokat élt át, majd ábrázolt a zenén keresztül.

Az előadás érdekessége volt, hogy a pentaton dallamra épülő zene, minden alkalommal,más-más jellegzetességekkel és harmóniákkal tért vissza, mintegy a szerző képek közötti lépegetését, hangulatváltozásait tükrözve. Ezáltal a hallgatóknak is betekintést adott a színek és témák keltette érzelmi hullámzásba.

A képek közülmegzenésítve hallhattuk: Kiscsirkék tánca a tojáshéjban, Baba-Yagakunyhója, Bydlo és az Ódon várkastély. című mű részleteit.

Köszönjük a Művészeti Iskola tanárainak ezt a különleges tárlatvezetést!

Vendégeink voltak és hangszeren játszottak:

Lőrincz Melinda - hegedű

Kirkósa Tünde - gordonka

Ávéd-Brezánszky Ágnes - klarinét

Székács Noémi - fuvol

Szegő Tamás - harsona

Bolla Gábor - harsona

Lajhó Gyula - ütő

Bujdosó Márton - zongora

Kun Katalin – zongora

              Majer Istvánné
Napközis Munkaközösség- vezető
             2018. október 1.

Kiegészítő információk